Sağlık Raporları Yönetmeliği, 18 Mayıs 2026 tarihli ve 11361 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 19 Mayıs 2026 tarihli ve 33258 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, hekimlerin ve sağlık kurullarının düzenlediği raporların genel kurallarını tek metinde topluyor. Bu yazıda işe giriş sağlık raporu açısından neyin değiştiğini ve neyin aynı kaldığını özetliyoruz.
İşe giriş raporunu kim düzenler?
Temel kural değişmedi ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 15. maddesinde yer alıyor. Kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları işyeri hekiminden alınır. 50'den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıftaki işyerleri için rapor ÇASMER'lerden, aile hekimlerinden veya diğer kamu sağlık hizmeti sunucularından da alınabilir.
Yeni yönetmeliğin 64. maddesi bu istisnayı tekrarlar. Elliden az çalışanı bulunan az tehlikeli işyerlerinde çalışacak kişilerin işe giriş raporları kamu sağlık hizmeti sunucularında görevli tüm hekimlerce düzenlenebilir. Başvuran kişinin bu nitelikte bir işyerinde çalışacağını gösteren belgeyi hekime sunması gerekir.
Sağlık Durum Belgesi nedir?
Yönetmelikle gelen yeniliklerden biri Sağlık Durum Belgesi'dir. Belge, Bakanlığın e-sağlık sistemlerinde kişinin beyanı ile tanı, ilaç, rapor ve aşı kayıtları birlikte değerlendirilerek üretilir. Sistem kişiyi uygun bulursa belge düzenlenir, bulmazsa kişi yetkili hekime yönlendirilir.
Belge genel sağlık durumuna yöneliktir ve yönetmelikte işe giriş raporunun yerine geçtiğine dair bir hüküm bulunmaz. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde 6331 sayılı Kanun gereği işe uygunluğu gösteren rapor olmadan çalışmaya başlanamaz. Ayrıca geçici 1. maddeye göre belgeye ilişkin hükümler sistem entegrasyonu tamamlandığında, en geç yayımdan itibaren bir yıl içinde uygulanmaya başlar.
Durum bildirir raporların geçerlilik süresi
Yönetmelik, tek hekim tarafından düzenlenen durum bildirir raporların hekim başka bir süre belirtmedikçe bir yıl geçerli olduğunu düzenler. Bu kural aile hekimi veya ÇASMER gibi kamu kuruluşlarından alınan raporlarda önem taşır. İşyeri hekiminin düzenlediği EK-2 ise periyodik muayene takvimine bağlıdır. Az tehlikeli sınıfta en geç beş yılda bir, tehlikeli sınıfta en geç üç yılda bir, çok tehlikeli sınıfta en geç yılda bir muayene tekrarlanır.
e-Rapor ve başvuru
Yönetmeliğe göre e-Rapor sistemine entegre edilen raporlar bu sistem üzerinden düzenlenir, sisteme aktarılabilen bir raporun ıslak imzayla düzenlenmesi geçerli sayılmaz. Durum bildirir raporlar için kişi önce e-Devlet üzerinden kişisel sağlık bilgi formunu doldurur, dilekçe veya sevk yazısı istenmez. İlk kez düzenlenecek durum bildirir raporlar uzaktan verilemez.
Özet
- Yönetmelik 19 Mayıs 2026'da yürürlüğe girdi, işe giriş raporuna ilişkin temel kural 6331 sayılı Kanun'da kaldı.
- Rapor işyeri hekimince EK-2 formuna uygun düzenlenir.
- 50'den az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde aile hekimi ve ÇASMER de rapor düzenleyebilir.
- Sağlık Durum Belgesi genel sağlık durumuna yöneliktir, işe giriş raporunun yerine geçtiğine dair hüküm yoktur.
- Durum bildirir raporlar hekim başka bir süre belirtmedikçe bir yıl geçerlidir.